contacts

DEPARTMENT OF ISLAMIC ARTS - LOUVRE MUSEUM

+ PROJECT DATA
  • Status
    Built
  • Year
    2005 - 2012
  • Tipology
    Museum
  • Location
    Paris, France > map
  • Client
    Musée du Louvre
  • Budget
    40 milion €
  • Total Area/Surface/Volume
    6.800 Sq m.
  • Awards
    International competition: winner project
+ DESCRIPTION

The Cour Visconti will not be covered but will, in fact, remain visible’’: this is the architectural decision declared by the architects Mario Bellini and Rudy Ricciotti in order to achieve a “gentle and non-violent integration” of a decidedly contemporary architectural design within a historical place.
The collections will be displayed over an area of roughly 3,500 metres square, subdivided into only two levels. The first, at courtyard level, will house works from the 7th to the 10th centuries while the second, in the basement, or rather the “new” ground floor, will exhibit works from the 11th to the 19th centuries along with the prestigious collection of carpets.
The new museum areas will be covered by a “Golden Cloud” which, emanating a diffused glow, will float airily over the museum exhibition space. Thanks to this “luminescent covering” it will be possible from inside the new museum area to see the facades of the courtyard outside. From inside the exhibition rooms, the visitor will be able to admire the play of folds and undulations in the covering which will add a poetic dimension to the overall effect.
Natural light will be diffused by the covering “Veil”, the skin of which will be treated so as to graduate the intensity and avoid glare. In high summer, the level of light in the exhibition spaces will not exceed the lux level required for the proper conservation of the artifacts on display and the comfort of visitors.
On the lower level, it will be possible to catch a glimpse of the “Veil” from a number of points thanks to openings in the floor above along the perimeter of the courtyard, thus confirming the “Veil” in its role as unifying element between the collections

+ CREDITS

COMPETITION: 2005
         
Architect

Mario Bellini Architects and Agence Rudy Ricciotti Architecture

Design Team
Mario Bellini and Rudy Ricciotti with Giovanna Bonfanti (chef du projet)
Giovanni Cappelletti, Maurizio Di Lauro
 
Project Team
Dario Varetto, Macginnis Cocivera,  Frederique Pyra
3D: Luca Bosetti, Alessandro Zufferli; Photoshop: Roman Boucher

Consultant
Structure and services, cost control: BERIM
Roof structure: Studio Majowiecki
Facades engineering: Andrea Compagno
 
DESIGN DEVELOPMENT: 2005 - 2008

Architect
Mario Bellini Architects

Design Team
Mario Bellini with Giovanna Bonfanti (chef du projet), Raffaele Cipolletta (roof structure and glass façade)

Project Team
Maurizio Di Lauro, Edy Gaffulli, Alex Mercandelli, Alessandra Lemarangi, Maria Antonia Galati, Nan Shin, Gianni Modolo

Consultants
Structure and services, cost control: BERIM
Roof structure and glass, façade engineering: HDA
Lighting design: L’OBSERVATOIRE 1
Acoustic: PEUTZ
Health and safety: CASSO

COSTRUCTION PHASE : 2009 - expected 2012

Architect
Mario Bellini Architects and Agence Rudy Ricciotti Architecture

Design Team
Mario Bellini with Giovanna Bonfanti (chef du projet), Raffaele Cipolletta (roof structure and glass façade)

Contruction Manager
Rudy Ricciotti and Gerard Le Goff

Project Team
Edy Gaffulli, Egle de Luca, Cyril Emmanuel Issanchou

Consultants
Structure and services, cost control: BERIM
Roof structure and glass, façade engineering: HDA 
Lighting design: L’OBSERVATOIRE 1
Acoustic: PEUTZ
Health and safety: CASSO

COMPETITION - EXHIBITION DESIGN: 2005
   
Exhibition Design
Mario Bellini Architects and Renaud Pierard

Exhibition Design Team
Mario Bellini and Renaud Pierard with Giovanna Bonfanti (chef du projet)

DESIGN DEVELOPMENT - EXHIBITION DESIGN: 2008 - expected 2012

Exhibition Design

Mario Bellini Architects and Renaud Pierard

Exhibition Design Team
Mario Bellini and Renaud Pierard with Giovanna Bonfanti (chef du projet)

Exhibition Project Team
Egle De Luca, Edy Gaffulli

Consultant
Lighting design: L’OBSERVATOIRE 1

back
credits
logo bellini

chiudi gallery

#