contacts

"GREEN TOWERS" - DEUTSCHE BANK

+ PROJECT DATA
  • Status
    Built
  • Year
    2006 - 2011
  • Tipology
    Headquarters
  • Location
    Frankfürt, Germany > map
  • Client
    Deutsche Bank AG
  • Budget
    210 million € (adjusted to 2013)
  • Total Area/Surface/Volume
    17.000 sq m
  • Awards
    Competition by invitation only. Winning project
+ DESCRIPTION

The project is the architectonic renovation of two existing towers through the complete replacement of the exterior in glass of the buildings and the refurbishment of the interiors, touching on the distributive aspects as well.
The space set apart by the client for the redesign of the exteriors is limited to the purely technical aspects aimed at the optimisation of the factors regarding the environmental and energy sustainability of the buildings.
Deutsche Bank has very clear ideas: “The goal is to create an ecologically sustainable office building – with a remedial design setting worldwide standards. With the renovation of our headquarters we want to make an active contribution to climate protection. The greatest refurbishment of a building undertaken in Europe will create one of the most eco-friendly high-rise buildings in the world – the headquarters of Deutsche Bank in Frankfurt.
Here are some data that demonstrate the ‘Greentowers’” innovative sustainability: 98% of materials recycled, 55% savings in electricity, 74% savings in water,‘Leadership in Energy and Environmental Design’, LEED certification, 67% savings in heating and cooling energy, 89% reduction in CO 2 emissions, 20% greater space efficiency”.
While one might say that nothing has changed from the architectural point of view on the outside of the building, everything has changed on the inside.
A great sphere of metal obtained by the free aggregation of metal sheets is the most “memorable” element of the project.
The sphere, placed at the crossing of the main distribution paths, preannounces the freedom with which all the environments have been redesigned for their spatial modernisation and for the materials employed.

+ CREDITS

Design Team
Mario Bellini, Giulio Castegini , Giorgio Origlia

Collaborators
Manuel Hoff, Lucas Corato, Alessandro Zufferli, Luca Bosetti, Camilla Galli

Consultants
Technical Architect: gmp von Gerkan, Marg und Partner, Project Management: Drees & Sommer Frankfurt GmbH, Structural Engineering: S.A.N. Stöffler Abraham Neujahr GmbHStructural Engineering: S.A.N. Stöffler Abraham Neujahr GmbH, Structural Engineering „Sphere“: B+G Ingenieure Bollinger und Grohmann GmbH, Lighting Design: ag Licht , Energy and Climatology Concept: PB Berchtold Ing. Büro, Mechanical Services: Ebert-Ingenieure GmbH, Landscape Architect: kiparlandschaftsarchitekten GbR, Information Design: unit-design GmbH, General Contractor: ARGE Lindner/ Imtech

back
credits
logo bellini

chiudi gallery

#